Nano-drönare

Här hittar du små, så kallade nanodrönare – nanao-drones som du kan hålla i handen och låta dem lyfta därifrån, garaneterat roiga leksaker! 🙂

En nanodrönare är en liten drönare helt enkelt, såkallade microdrones eller mikrodrönare, en minidrönare är betydligt mindre än en vanlig drönare och de är byggda för att ta så lite plats som möjligt.
Nano drönare med fjärrkontrollWn nanodrönare har många tillämpningar, förutom att vara en skojig leksak. Nu för tiden forskas det en hel del på insektsliknande drönare som är stora som flugor eller skalbaggar.

En sån syns på bilden här och som du ser är den i storlek av en mygga

Bild spå mickrodrönare

Drönare som imiterar en mygga

det här är en helt ny gren inom forskningen på drönare och tillämpad mekanik. Både militären och underrättelseorganisationer är förstås mycket intresserade av den här tekniken. Men det finns även civila tillämpningar, t.ex. inom räddningstjänsten, en drönare i det här formatet kan skickas in i mycket trånga utrymmen för att filma och kartlägga ett rasat hus vid en jordbävning, eller så kan man låta den flyga ner i ett gruvsjakt för att kotrollera statusen och hitta eventuella överlevande efter ett gruvras.

Men det kanske är som spionutrustning vi mest tänker på den här typen av drönare, anv’nd av underrättelseorganisationer, det är i det närmaste omöjligt att upptäcka såhär små föremål och det forskas naturligtvis en hel del på olika sätt att upptäcka och oskadliggöra dem, eller ännu hellre hacka dem och låtsas låta dem utföra sitt uppdrag för att sedan förse de övervakade med övervakning när den återvänder till sin uppdragsgivare. Det här är en utvecklin gsom vi bara sett början på, drönare komemr i framtiden att vara betydligt mer avancerade och mycket mindre. De kommer att kunna kommunicera med varandra och på det sättet bilda egna lokala nätverk för att utföra mer eller mindre avancerade uppdrag i grupper. De kommer t.ex. att spela en mycket viktig roll för eftersökandet av människor som försvunnit. Man kan skicka ut en grupp på säg 500 drönare som söker av ett mycket stort område på kort tid och rapporterar tillbaka i realtid om vad som händer.

Lämna ett svar